V DJZ po tretíkrát uviedli klasickú operetu Zem úsmevov

18.03.2003 Celý región

Klasickú operetu Franza Lehára Zem úsmevov uviedol spevoherný súbor Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove v premiére v piatok 7. marca t. r. Vďačný divác...
Klasickú operetu Franza Lehára Zem úsmevov uviedol spevoherný súbor Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove v premiére v piatok 7. marca t. r. Vďačný divácky i inscenačný titul sa tak dostal vo svojej tretej podobe na scénu slovenského profesionálneho divadla v Prešove.

Prvýkrát sa tak stalo v roku 1947, potom v roku 1981. Režisérom naštudovania je hosť z Prahy Petr Kracik. Na predpremiérovej tlačovej konferencii zdôraznil, že spolu s dramaturgičkou Alžbetou Verešpejovou a hosťujúcim autorom hudobného naštudovania (a dirigentom) Petrom Niňajom siahli po tzv. veľkej verzii Zeme úsmevov. Oproti na Slovensku hraným podobám tohto titulu pribudli v jeho novom naštudovaní v DJZ tri veľké hudobné čísla. \"Autor ich odporúčal hrať len vyspelým kolektívom, myslím, že Lehárovo odporúčanie na Prešovčanov sedí, \" dodal režisér. Kracikovi sa pozdával návrat na javisko DJZ. Prvýkrát tu pracoval v roku 1988 a s činoherným súborom pripravil inscenáciu Šopalovičovo kočovné divadlo. Premiérové predstavenie venovali režisérovi prvého uvedenia Zeme úsmevov v Prešove Františkovi Rellovi, ktorý bol v tom čase aj riaditeľ miestneho divadla a v súčasnosti oslavuje 90. narodeniny. Rell bol vzácnym hosťom premiéry.

Ústredné štyri postavy stvárnia v alternácii Júlia Jamrišková, a. h. , Jana Maľová a Anna Maruškaničová (mladá vdova Líza), Ján Ivan, Šimon Svitok, a. h. , Anton Baculík (gróf Gustáv), Dana Leščenková, Jana Maľová (Mi) a Jaroslav Dvorský, a. h. , Ladislav Suchoža (princ Su-Čong).
Scénu navrhol Vladimír Čáp, kostýmy Zita Miklošová, obaja ako hostia. (jj)
 

Vyberte región

mark